Studio Wittenau is een grote fan van de Dutch Design Week en al tien jaar maken we een blog met tips. We bezoeken op de eerste zaterdag met de fiets bijna alle locaties. De DDW is met meer dan 1500 designers een waar woud van design te noemen. Wat is echt inspirerend? Wat moet je gezien hebben? Waar kan je uitrusten en wat eten? Wat is leuk met kinderen? En waar moet je heen als je een echte design-lover bent?
Wij stellen ieder jaar een een aantal routes samen om snel je weg te vinden. En uiteraard verzorgen we rondleidingen en tours op maat. We zijn ook in 2023 aanwezig bij de Dutch Design Week. Stay tuned voor onze nieuwe blog en boek nu alvast je DDW 2023 tour of rondleiding voor je organisatie of team.
DDW 2022: ROUTES
DDW voor echte design-lovers:
Kazerne-Van Abbe-Kiki en Joost-Dutch Invertuals-Piet Hein Eek
DDW met kinderen:
Ketelhuisplein-Manifestations-Sectie-C-Plan-B
DDW voor beginners:
Klokgebouw-Ketelhuisplein-Manifestations-Microlab
DDW voor gezelligheidszoekers:
Sectie-C, Plan-B, Ketelhuisplein
DDW voor mensen die maar één ding willen bezoeken:
Graduation
PRAKTISCH/ALGEMEEN
Hoe kom je er?
Met het openbaar vervoer. Makkelijkst is om naar station Strijp-S te reizen. Bus 401 stopt ook op Strijp-S. Parkeren is bijna overal betaald (behalve op Plan-B, Evoluon en Sectie-C) Je kunt als het niet te druk is en je slim bent daar een design ride nemen.
Fiets
Met een gehuurde OV-fiets of je huurt een fiets op het Ketelhuisplein of Design Perron (10 Euro per dag, diverse modellen, 300 meter links van het station stadszijde, kun je meteen daar design en Dutch Invertuals kijken). Of je gaat gewoon met je eigen fiets.
Design Ride (taxi’s)
De stad wemelt van de Mini’s. Dit jaar niet zo herkenbaar als anders want vele Mini’s rijden helaas niet meer met een design ding op het dak. Met een polsbandje word je gratis vervoerd tussen design locaties. Vaste opstapplaatsen: Strijp-R, Strijp-S, Gemeentehuis, Sectie-C en Fuutlaan. Zondag rijden wij van Studio Wittenau met een ride. Een tip: bel ons als je ons nummer weet te vinden. 😉
Toegang
Toegangsbewijzen koop je het liefst al online. Met je print of ticket ga je naar inwisselbalies (oa in Klokgebouw, bij het station zuidzijde, Evoluon en Sectie-C en je krijgt daar een polsbandje). Volwassenen 23 Euro, Kinderen onder 12 gratis, 12-17 15 euro. Er is ook een familieticket. Voor tickets, klik hier.
Sommige locaties als bijvoorbeeld Plan-B, Manifestations, Ketelhuisplein en Kiki en Joost en NRE zijn zonder bandje gratis toegankelijk.
Eten buiten de locaties om
We hebben als Eindhovenaren slechts twee eet-tips hier. Eentje voor ontbijt (en lunch) en eentje voor (lunch) en diner. Want bij al deze design explosies snak je soms naar eerlijk en simpel, En wat is er dan leuker om bij authentieke Eindhovenaren aan te schuiven?
Aldus:
Ontbijten en lunchen bij Meneer de Boer. Groet Maurice en Sabine van ons. Lunchen of dineren bij Kwaliteits Cafetaria De Willem, Willemstraat 58. Groet Chris en Lucie van ons.
AREA Strijp-S
Op Strijp-S is zoveel te doen dat je door de bomen op de groene toren het bos niet meer kan zien. We proberen enige orde in die chaos te scheppen.
Ketelhuisplein (geen ticket)
Het Ketelhuisplein is het hart van Strijp-S en in dat hart is een horeca-hart geschapen. Een ronde bar in het midden met daaromheen food trucks. Maar het gaat natuurlijk om design en daar is op het plein genoeg van te zien met wat eye catchers. Het zonnepanelenpaviljoen is een klein pareltje en als je via de trap in het midden in de zonnepanelenwereld bent kun je daar op ingenieuze wijze een selfie laten maken. ‘Drivers of Change’ van TU-studenten is dit jaar ook hier neergestreken. Wat wij gaaf vonden: een sleeve om je arm die met signalen doorgeeft wat iemand in een vreemde taal tegen je zegt. Nog één keer dus een ‘taal’ leren en je verstaat iedereen. Hoe gaaf zou dat zijn? Ook op het plein diverse design speelmogelijkheden voor kinderen.






Klokgebouw (ticket)
Als vanouds is het in het klokgebouw druk en is er veel te zien. Vier hallen vol met gave meer ‘affe’ design zaken al viel het ons op dat dit jaar er ook wat meer onderzocht en bevraagd werd. In de eerste hal draait alles om ‘embassies’. Onze favoriet was de ‘Embassy of food’ waar je onder andere je kauwgedrag kunt analyseren maar ook kunt bepalen wat je allemaal van je lichaamsdata weg wilt geven om betere voedseltips te krijgen. Dat allemaal in de supermarkt van de toekomst. Een andere hal staat vol met jonge en frisse studenten van o.a. Fontys, St. Lucas en de HKU. In de laatste hal drie gave dingen: ken je captcha’s waar je moet bewijzen dat je geen robot bent? Wij deden de grootste captcha ever maar konden helaas niet echt overtuigen. Bij Mini kunnen kinderen (of volwassenen die kind willen blijven) hun eigen beer maken en de wereld van de zon is iets wat je moet beleven.






New order of fashion (ticket of 2,50 los)
Dit is wel een van onze favorieten. Ze maken heel duidelijk dat vervoer en maken van nieuwe kleding kostbaar is. Je kunt beneden in de apparatenfabriek van oude kleding van ‘Het Goed’ nieuwe kleding ter plekke laten maken. Je betaalt wel een bult extra voor wat anders vervoer en maken zou kosten om duidelijk te maken dat juist dat bijdraagt aan de prijs. Het atelier is zichtbaar aanwezig en je kunt ook je trouwjurk, broek zonder kruis of teddybeer laten omvormen. Super gaaf! Als je doorloopt kom je nog op de traditionele oude modebelofte-expositie met diverse vormen van hedendaagse fashion door de ogen van studenten.






Microlab Hall (ticket)
Let op: ingang Microlab Hall zit niet aan de Kastanjelaan maar aan de achterkant. Hier kun je stemmen op wie de Dutch Design Awards moeten winnen en staan al deze projecten per thema opgesteld. Designliefhebbers herkennen projecten omdat deze vaak al te zien zijn geweest op de vorige designweek. Onder ‘Things that matter’ presenteren vier designers zich in een ruime open opstelling en met ‘de zachte stad’ laat Rotterdam zien dat met schapenwol van Rotterdamse schapen heel wat moois gemaakt kan worden.



Manifestations (geen ticket, eventueel vrijwillige bijdrage)
Onze favoriet al jaren. Op de achtste etage van het Veemgebouw presenteren studenten en afgestudeerden maar ook gevestigde mensen van diverse creatieve opleidingen zich. Huidverzorging op basis van urine, een liefdesbrief gegenereerd door een computer, een mysterieuze keuken die met wat belichting tot een filmset wordt en prachtige 3D-geprinte animaties. En dat is nog maar een handgreep uit het zorgvuldig door Viola van Alphen gecureerde landschap boven in het Veemgebouw op Strijp-S.






AREA CENTRE
TAC (ticket)
Ooit door ons aangemerkt als hidden gem en zelfs hotspot, is het TAC dit jaar rustig en zen. Geen horeca. Als je even tot rust wilt komen kun je naar diverse vormen van baksteengebruik kijken en daar even rondlopen maar doe dit alleen als je tijd over hebt.
Kazerne (ticket of 5 euro los)
Als je van design in de puurste vorm houdt en/of heerlijk Italiaans wilt eten of dineren sla dan de kazerne niet over. Twee sowieso prachtige tentoonstellingen. Eentje gecureerd door niemand minder dan Lidewij Edelkoort: ‘The Collection’ (samen met Van Abbe, zie daar) waar ze werk laat zien van top designers wereldwijd en in de zaal achter word je helemaal zen (en dat is wel nodig soms tijdens de DDW) met echte pareltjes van licht en magnetisme.






Van Abbe (ticket)
Een must see voor de design lover dit jaar is het Van Abbe. Wat in de Kazerne begint wordt hier dunnetjes overgedaan. Lidewij Edelkoort heeft de oudbouw weten om te toveren tot een feest van een collectie.



AREA CANAL
Kiki en Joost
Kiki en Joost zitten alweer een tijdje op het Campinaterrein en als je een keer wilt zien wat ze daar doen en wat ze zoal maken dan is een eindje omfietsen echt de moeite waard!



AREA STATION
Graduation (ticket)
De Graduation van de Design Academy Eindhoven zit dit jaar in het her te ontwikkelen KPN-gebouw pal naast het station en nog voor de Dommel (heet Microtuin). De ingang is tegenover het TU/e-terrein. Uiteraard is dit het kloppend hart van de Dutch Design Week en is het er altijd druk en is het elk jaar weer mooi om te zien hoe jonge mensen nadenken over het beter maken van de wereld of althans op een frisse manier kijken naar de toekomst. Wat ons dit jaar opviel was dat er veel workshops ook voor kinderen gegeven werden. Als je alles wilt zien moet je echt minimaal twee uur uittrekken. En dan nog: de tentoonstelling zit over vier verdiepingen verspreid en als je de meeste projecten zou willen begrijpen moet je sowieso de begeleidende kaartjes lezen en is het nog beter om aan de student te vragen wat het voorstelt. Gelukkig schenkt Denf er de koffie.






Design Perron (geen ticket)
Op het design perron diverse designers over een grote lange ruimte verspreid. Gelukkig kun je daar aan de Fuutlaan een fiets huren. Wij zagen sjoelbakken ook voor kinderen.
Dutch Invertuals (ticket of 5 euro los)
Het is Wendy Plomp weer gelukt. Althans wij denken hier toch sterk de hand van Wendy te zien maar hebben dat nog niet bevestigd gekregen. Dit is voor de pure design liefhebber en zo mooi, intiem en integer gecureerd. Hoe zit de geïntegreerde toekomst van mens en natuur eruit? Je mag zelf trouwens de tentoonstellingsruimte bijharken. Let op: alleen voor de ‘die hard’ liefhebber!

AREA Sectie-C
Sectie-C (ticket)
Sectie-C is natuurlijk Sectie-C. En in jaren Dutch Design Week blijft dit een prima spot om te vertoeven. Je loopt hier letterlijk door de ateliers en in elk hoekje of gaatje is wel iets klein, vernuftigs of leuks te zien. Er is veel horeca, er zijn hotdogs met champagne en bij Ost schenken ze een vrij dure maar dan ook wel heel bijzondere zware Chardonnay. Kortom: als je relaxed door ateliers van echte makers heen wilt lopen en lekker even wilt bijkomen dan moet je hier zijn. Loop vooral ook helemaal door naar achteren. Wij zagen een echte papier-maché koning!



AREA WEST
Evoluon (ticket)
Ja ja mensen, het Evoluon is voor het eerst echt deel van de Dutch Design Week. Én met je ticket krijg je korting op de tentoonstelling ‘Retro Future’ die toont hoe we in het verleden over het nu en de toekomst dachten. Ook leuk voor kinderen, vooral de bovenste verdieping. Het design gehalte is nog niet heel groot maar wel gaaf en wij vonden de geurengenerator het leukst. Barbara kocht voor 22 euro drie geuren die op basis van een vragenlijst online en artificial intelligence voor haar ter plekke werden gemaakt Met etiket en luxe doosje. En mensen: ze pasten echt bij haar.



Plan-B (geen ticket)
Natuurlijk preken we voor eigen parochie maar Plan-B is back! Niet alleen is er horeca met gezelligheid maar zijn kinderen ook meer dan welkom en zijn er buiten containers opgesteld met jonge, upcoming designers. Ook binnen op de benedenverdieping en in de kelder is van alles te zien en de escape room is weer open. Het thema is ‘breaking patterns’ en we dagen je dat uit hier te komen doen. Er zijn de hele week feestjes en workshops en ook twee keer een heuse modeshow. Ideaal om je DDW-dag af te sluiten met daarbij een drankje en een hapje. Meer info vind je hier.
Verder op Area West nog ‘Mo Man Tai’ en ‘Fashion Tech Farm’, meer info vind je hier.





