Studio Wittenau is groot fan van de Dutch Design Week en al ruim tien jaar maken we een blog met tips. We bezoeken op de eerste zaterdag met de fiets bijna alle locaties. De DDW is met meer dan 1500 designers een waar woud van design te noemen. Wat is echt inspirerend? Wat moet je gezien hebben? Waar kan je uitrusten en wat eten? Wat is leuk met kinderen? En waar moet je heen als je een echte design-lover bent?
Wij stellen ieder jaar een een aantal handige routes samen om snel je weg te vinden. Lees verder voor alle tips!
Privé of zakelijke rondleiding dit jaar of volgend jaar, neem contact op via info@studiowittenau.nl.
(P.s., we zien bijna alles op zaterdag, maar als we de rest van de week nog pareltjes vinden worden die alsnog gepubliceerd. Dus stay tuned ;))
DDW 2024: ROUTES
DDW voor echte design-lovers:
Kazerne, Microlab, Kiki en Joost, Dutch Invertuals, Kruisruimte
DDW met kinderen:
NRE, Kazerne, Ketelhuisplein, Sectie-C, Koelhuis
DDW voor beginners:
Klokgebouw, Ketelhuisplein, Manifestations, Microlab
DDW voor gezelligheidszoekers:
Sectie-C, Ketelhuisplein, NRE, Piet Hein Eek
DDW voor mensen die maar één ding willen bezoeken:
Graduation show
PRAKTISCH/ALGEMEEN
Hoe kom je er?
Met het openbaar vervoer. Makkelijkst is om naar station Strijp-S te reizen. Bus 401, 402 of 403 stopt ook op Strijp-S. Parkeren is bijna overal betaald (behalve op Evoluon en Sectie-C) Je kunt als het niet te druk is en je slim bent daar een Design Ride nemen (enkel met bandje).
Fiets
Met een gehuurde OV-fiets, een Dott of Tier, of je huurt een fiets op het Ketelhuisplein of Design Perron (10 Euro per dag, diverse modellen, 300 meter links van het station stadszijde, kun je meteen daar design en Dutch Invertuals kijken). Of je gaat gewoon met je eigen fiets.
Design Ride (taxi’s)
De stad wemelt van de elektrische Xpeng’s, jawel, een Chinees merk dit keer. Dit jaar weer ouderwets herkenbaar als anders want vele Xpeng’s rijden weer met een design ding op het dak. Met een polsbandje word je gratis vervoerd tussen design locaties. Vaste opstapplaatsen: Parkeerterrein naast Microstad (bij station), Ketelhuisplein, Piet Hein Eek, Stadhuisplein, Fuutlaan en Sectie-C. Zondag en maandag rijden wij van Studio Wittenau met een ride. Een tip: bel ons als je ons nummer weet te vinden. 😉
Toegang
Toegangsbewijzen koop je het liefst al online. Met je print of ticket ga je naar inwisselbalies (in Klokgebouw, Microlab hall, Graduation, Station Eindhoven Centraal, Van Abbemuseum, Evoluon en Sectie-C en je krijgt daar een polsbandje). Volwassenen 29,50 euro (aan de deur 32 euro), Studenten en jongeren 17,50 euro (en aan de deur 19,50 euro). Kinderen onder 12 gratis, Er is ook een familieticket. Voor tickets, klik hier.
Sommige locaties als bijvoorbeeld Manifestations, Koelhuis, Ketelhuisplein en Kiki en Joost en NRE zijn zonder bandje gratis toegankelijk.
Eten buiten de locaties om
We hebben als Eindhovenaren slechts drie eet-tips hier. Want bij al deze design explosies snak je soms naar eerlijk en simpel, en wat is er dan leuker om bij authentieke Eindhovenaren aan te schuiven of midden tussen het design te lunchen?
Aldus:
Lunchen of dineren bij Kwaliteits Cafetaria De Willem, Willemstraat 58. Groet Chris en Lucie van ons. En voor een echte design lunch schuif je aan in de Kazerne, lunchen tussen het design! Voor snel maar lekker Aziatisch eten haal je af bij Ikigai To Go aan Keizersgracht 30. Doe Simon en Angelique de groeten van ons!
AREA Strijp-S
Op Strijp-S is zoveel te doen dat je door de bomen op de groene toren het bos niet meer kan zien. We proberen enige orde in die chaos te scheppen.
Ketelhuisplein (geen ticket)
Het Ketelhuisplein is het hart van Strijp-S en in dat hart is een horeca-hart geschapen. Een ronde bar in het midden met daaromheen food trucks. Vooral de poffertjes zijn een aanrader. Maar het gaat natuurlijk om design en daar is op het plein genoeg van te zien. ‘Drivers of Change’ van TU-studenten is dit jaar ook hier neergestreken. Ook de Embassy of Circulair Biobase Building kan je vinden op het Ketelhuisplein.
Fijne kleine toevoeging: een gratis appel-automaat 🙂
Klokgebouw (ticket)
Als vanouds is het in het klokgebouw druk en is er veel te zien. Drie hallen vol met gave meer ‘affe’ design zaken. In de eerste hal zagen we bijvoorbeeld homohooligan-sjaals, een stoel van luchtkussens en manieren om zeewier te gebruiken, zoals als omhulsel voor een slok water. Wat we uiteraard ook geprobeerd hebben: aanrader! Ook stond er de ‘rewear chair’, dé oplossing voor de stoel die iedereen in huis heeft staan; de stoel met kleren die al eens gedragen zijn, maar nog niet klaar voor de wasmand. Ook de elektrische auto’s van designride-sponsor Xpeng zijn er te bewonderen.
In hal 2 is de class of ’24 te zien van allerlei gerenommeerde kunstacademies uit binnen- en buitenland. Wij vonden bijvoorbeeld daar het project van Saxion hogeschool Interior design leuk, waarbij ze een fysieke winkel maakten voor de online Easytoys shop. Maar je moet er vooral even zelf doorheen lopen en vragen aan de studenten die erbij staan.
Hal 3 draait om ‘service and innovative design’. Je vindt er bijvoorbeeld een project om kennis over menopauze door te geven over vrouwen. Ook was er een project waarbij AI-personen reageren op emoties die jij geeft.
New order of Fashion (ticket of 2,50 los, Apparatenfabriek)
Voor de modeliefhebbers een must: de tentoonstelling van NooF (New order of Fashion). Dit jaar in het thema ‘Regeneration: from the source’. Meer ingetogen dan andere jaren maar juist door de eenvoud ook weer gaaf om te zien. Dat is waar NooF voor gaat: gedurfde manieren vinden om ecosystemen aan te vullen en te herstellen. Het rook er wel enigszins dubieus (natte hond?) maar al snel ontdekten we de oorzaak: je kon met zeewier zelf kleurstof maken door het te koken en vervolgens zelf ook stoffen kleuren.
Microlab (ticket)
Let op: ingang Microlab zit niet aan de Kastanjelaan maar aan de achterkant. Hier kun je stemmen op wie de Dutch Design Awards moeten winnen en staan al deze projecten per thema opgesteld. Designliefhebbers herkennen projecten omdat deze vaak al te zien zijn geweest op de vorige designweeks. Verder vonden wij dit een verrassend leuke tentoonstelling, naast wat de Dutch Design Awards te bieden hebben. We zagen een Aziatische supermarkt die de nepheid van Aziatisch eten hier bevraagd. Je kon een ingrediënt kiezen en een willekeurig gerecht. Dat werd oestersaus met het befaamde gerecht van Marc, ‘spaghetti Valkenswaard’. De nieuwe variant leek Babs beter eetbaar, en een instagram AI-kok maakt je recept ter plekke klaar (virtueel). Ook ‘From plants to plastics’ was de moeite waard, in de toekomst is plastic plantaardig. En onze favoriet is ‘just for holding hands’, een prachtige ingetogen installatie op basis van een gevoelig verhaal. Vraag vooral de achtergrond aan ontwerper ‘Névma’ de achtergrond.
Manifestations (geen ticket, eventueel vrijwillige bijdrage, Veemgebouw)
Op de achtste etage van het Veemgebouw presenteren studenten en afgestudeerden maar ook gevestigde mensen van diverse creatieve opleidingen zich. Thema dit jaar is ‘invisibilities’, over dingen dingen die vaak onzichtbaar blijven in onze samenleving, zoals femicide of grooming. Wij vonden het project leuk waarbij visueel werd gemaakt dat jij eigenlijk het product bent als je online op je telefoon zit, door alle data die je creëert. Babs werd het product (alleen mogelijk als je van hetzelfde formaat bent of kleiner ;)). Ook was er een afhaalchinees, die je liet nadenken over de adoptie industrie in China. Grappig en fijn project was de begrafenis van de fietspomp, vraag vooral aan de enthousiaste designer zelf (Reinier van der Wal) het verhaal erachter. En dat is nog maar een handgreep uit het zorgvuldig door Viola van Alphen gecureerde landschap boven in het Veemgebouw op Strijp-S.
AREA Piet Hein Eek/Strijp-T+R
Sowieso is Piet Hein Eek altijd een publiekstrekker omdat je rondom zijn werkplaats zijn design kunt bewonderen. Ook presenteren ruim 10 designers er hun werk en kan je er gezellig zitten, eet bijvoorbeeld een design-frietje en het is tot 19.30u open (behalve op zondag 29 oktober).
AREA CENTRE
Kazerne (ticket of 5 euro los, Paradijslaan)
Als je van design in de puurste vorm houdt en/of heerlijk Italiaans wilt eten of dineren sla dan de kazerne niet over. Twee sowieso prachtige tentoonstellingen. In de zaal linksachter een verzameling van design objecten, waarbij het ons opviel dat het vaak ging over rust brengen en contempleren. In de andere zaal gewoon genieten van mooi design. Leuk project was dat met karton, ook met kinderen een aanrader. Kazerne is zoals altijd weer een fijn rustpunt in de design jungle.
Van Abbemuseum (ticket)
Een altijd fijn museum met dit jaar een tentoonstelling waarbij de oorsprong van de bodem onderzocht wordt. Hoe kunnen we opnieuw aarden in onze omgeving? En hoe helpt ons dat opnieuw de verbinding met elkaar aan te gaan? Over deze vragen buigt de groepstentoonstelling Soils zich. Internationale kunstenaars, ontwerpers, boeren en activisten werken aan meer empathie voor onze gronden.
AREA STATION
Graduation show, Microstad (ticket)
De Graduation show van de Design Academy Eindhoven zit dit jaar weer in Microstad naast het station. De looproutes in het gebouw zijn gelukkig verbeterd ten opzichte van twee jaar geleden, en er is ook gezelligheid op het binnenplein. Uiteraard is dit het kloppend hart van de Dutch Design Week en is het er altijd druk en is het elk jaar weer mooi om te zien hoe jonge mensen nadenken over het beter maken van de wereld of althans op een frisse manier kijken naar de toekomst. Als je alles wilt zien moet je echt minimaal twee uur uittrekken. Als je de meeste projecten zou willen begrijpen moet je sowieso de begeleidende kaartjes lezen en is het nog beter om aan de student te vragen wat het voorstelt. Projecten die wij mooi vonden waren ‘Krijg de klere!’, een social design project waarbij daklozen een wegwerpcamera mee hebben gekregen en hun leven hebben vast gelegd. Daarvan zijn weer t-shirts gemaakt, als je er 1 koopt krijgt een dakloze ook een shirt. Let op, ze zit in de bookshop, dus daar even binnen lopen. Wat ook de moeite waard was (weer zeewier, dat wordt de toekomst ;)) was het project ‘Multispecies dinner’, waarbij Babs een stuk brood van zeewier kreeg, met zeewier erop en vocht uit een zeewier-vijver. En geloof het of niet, het was echt lekker!
Design Perron (geen ticket)
Op het design perron zijn diverse designers over een grote lange ruimte verspreid. Gelukkig kun je daar aan de Fuutlaan een fiets huren.
Dutch Invertuals (ticket of 5 euro los)
Dutch Invertuals bestaat 15 jaar en om die reden heeft het los-vast collectief 15 stoelen ontworpen. Er stonden er vandaag 14, waar was de laatste? Als je ‘m vindt horen wij het graag ;). Simpel in eenvoud, complex door eigenheid. Let op: alleen voor de ‘die hard’ liefhebber, al is het met 15 stoelen iets meer toegankelijk dan het echte conceptuele van andere jaren.
AREA CANAL
Kiki en Joost
Kiki en Joost zitten alweer een tijdje op het Campinaterrein en als je een keer wilt zien wat ze daar doen en wat ze zoal maken dan is een eindje omfietsen echt de moeite waard! Het atelier is uitgebreid, de shop is open (er is sale, al is het voor de normale mens waarschijnlijk nog een maandsalaris ;)), maar er is vooral veel kleur, neon, en robuustheid.
Koelhuis (Geheimtipp)
Een echte aanrader is het Koelhuis. Niet zozeer vanwege het design, maar vooral vanwege de beleving. Vorig jaar stond de kelder van het gebouw blank en moest je met regenlaarzen door het water waden. Dit jaar is er ook water, maar dan in bakken. Designer Robin Beekman creëerde een wereld waarin met verlichting waarin hij speelt met het perspectief van diepte. Een belevenis van licht, sfeer en geluid, en moeilijk te fotograferen (al is het ons met geduld gelukt!) dus kom het maar in het echt bekijken. 😉
Boven in het koelhuis zelf staat een circus. Een beleving waarbij je onder het lopen door de installatie het verhaal van een waarzegster hoort samen met kermisgeluiden van toen en nu. Kortom, Koelhuis is ook dit jaar weer een fijne locatie, weg van de massa maar zeer de moeite waard.
NRE-terrein
Nu het NRE-terrein ‘af’ is is het echt de moeite waard hier even langs te gaan. Horeca gecombineerd met kleine en fijne ateliers, waarbij onze favoriet Aptum de kroon spant. Het zijn echte lichtkunstenaars en ze hebben nu een samenwerking met verschillende andere designers. Ook een aanrader voor kinderen of als je gewoon een drankje wil doen!
AREA zoekt en gij zult vinden
De Kruisruimte (gratis, Generaal Bothastraat 7)
De VPRO tipte ze al en wij zijn wezen kijken en op weg naar of van Sectie-C is dit een aangename verrassing in Tongelre. Dit gelegenheidscollectief presenteert in de tentoonstelling ‘Show not show’ twee delen: aan de ene kant het design waaraan nog gewerkt wordt (Not show) en in de tweede ruimte het eindproduct (Show). Prachtig design waarvan het ‘not show’- gedeelte ook echt iets toevoegt. Wij waren enthousiast!
AREA Sectie-C
Sectie-C (ticket)
Sectie-C is natuurlijk Sectie-C. Het was altijd onze favoriet en is nog steeds iets wat je niet moet overslaan. En in al die jaren Dutch Design Week blijft dit een prima spot om te vertoeven. We misten dit jaar wel de vuurtjes en gezelligheid. Je loopt hier letterlijk door de ateliers en in elk hoekje of gaatje is wel iets klein, vernuftigs of leuks te zien. Kortom: als je relaxed door ateliers van echte makers heen wilt lopen en lekker even wilt bijkomen dan moet je hier zijn. Loop vooral ook helemaal door naar achteren naar Punt-C. Een tentoonstelling die echt de moeite waard is van verschillende internationale designers. Ook staat Maastricht Institute of Arts er. Boven zijn veel verschillende mooie producten, waarbij wij het project van design wat door de brievenbus moet passen het leukste vonden. En een heerlijk worstenbroodje onder het overdekte terras is ook fijn.
AREA WEST
Evoluon (ticket)
Na twee jaar voor de eerste keer meegedaan te hebben is Evoluon er ook dit jaar weer bij. Met je DDW ticket kan je de tentoonstelling ‘Next Nature’ bezoeken en het Evoluon is als Eindhovens erfgoed altijd de moeite waard.