Dutch Design Week 2023 (DDW23)

Studio Wittenau is groot fan van de Dutch Design Week en al ruim tien jaar maken we een blog met tips. We bezoeken op de eerste zaterdag met de fiets bijna alle locaties. De DDW is met meer dan 1500 designers een waar woud van design te noemen. Wat is echt inspirerend? Wat moet je gezien hebben? Waar kan je uitrusten en wat eten? Wat is leuk met kinderen? En waar moet je heen als je een echte design-lover bent?

Wij stellen ieder jaar een een aantal handige routes samen om snel je weg te vinden.  Lees verder voor alle tips!

DDW 2023: ROUTES

DDW voor echte design-lovers:
Kazerne, Microlab, Kiki en Joost, Dutch Invertuals

DDW met kinderen:
Van Abbemuseum, Ketelhuisplein, Manifestations, Sectie-C, Koelhuis

DDW voor beginners:
Klokgebouw, Ketelhuisplein, Manifestations, Microlab

DDW voor gezelligheidszoekers:
Sectie-C, Ketelhuisplein, NRE

DDW voor mensen die maar één ding willen bezoeken:
Graduation show

PRAKTISCH/ALGEMEEN

Hoe kom je er?
Met het openbaar vervoer. Makkelijkst is om naar station Strijp-S te reizen. Bus 401 stopt ook op Strijp-S. Parkeren is bijna overal betaald (behalve op Plan-B, Evoluon en Sectie-C) Je kunt als het niet te druk is en je slim bent daar een Design Ride nemen (enkel met bandje).

Fiets
Met een gehuurde OV-fiets of je huurt een fiets op het Ketelhuisplein of Design Perron (10 Euro per dag, diverse modellen, 300 meter links van het station stadszijde, kun je meteen daar design en Dutch Invertuals kijken). Of je gaat gewoon met je eigen fiets.

Design Ride (taxi’s)
De stad wemelt van de elektrische Renault’s. Dit jaar weer ouderwets herkenbaar als anders want vele Renault’s rijden weer met een design ding op het dak. Met een polsbandje word je gratis vervoerd tussen design locaties. Vaste opstapplaatsen: Piet Hein Eek, Trudotoren (Strijp-S), Gemeentehuis, Sectie-C en Fuutlaan (designperron). Zondag en maandag rijden wij van Studio Wittenau met een ride. Een tip: bel ons als je ons nummer weet te vinden. 😉

Toegang
Toegangsbewijzen koop je het liefst al online. Met je print of ticket ga je naar inwisselbalies (in Klokgebouw, Microlab hall, Graduation, Evoluon, Van Abbemuseum en Sectie-C en je krijgt daar een polsbandje). Volwassenen 24,50 Euro (aan de deur 28 euro), Kinderen onder 11 gratis, 12-18 15 euro (en 18,50 bij de deur). Er is ook een familieticket. Voor tickets, klik hier.

Sommige locaties als bijvoorbeeld Plan-B, Manifestations, Koelhuis, Ketelhuisplein en Kiki en Joost en NRE zijn zonder bandje gratis toegankelijk.

Eten buiten de locaties om
We hebben als Eindhovenaren slechts twee eet-tips hier. Eentje voor ontbijt (en lunch) en eentje voor (lunch) en diner. Want bij al deze design explosies snak je soms naar eerlijk en simpel, En wat is er dan leuker om bij authentieke Eindhovenaren aan te schuiven?

Aldus:
Ontbijten en lunchen bij Meneer de Boer. Groet Maurice en Sabine van ons. Lunchen of dineren bij Kwaliteits Cafetaria De Willem, Willemstraat 58.  Groet Chris en Lucie van ons.

AREA Strijp-S
Op Strijp-S is zoveel te doen dat je door de bomen op de groene toren het bos niet meer kan zien. We proberen enige orde in die chaos te scheppen.

Ketelhuisplein (geen ticket)
Het Ketelhuisplein is het hart van Strijp-S en in dat hart is een horeca-hart geschapen. Een ronde bar in het midden met daaromheen food trucks. Maar het gaat natuurlijk om design en daar is op het plein genoeg van te zien. ‘Drivers of Change’ van TU-studenten is dit jaar ook hier neergestreken. Wat wij gaaf vonden: het inzetten van Afrikaanse reuzehamsterratten met een kleine camera bij aardbevingen om zo mensen onder het puin op te kunnen sporen. Ook zagen we een paviljoen gemaakt van holle profielen van vlas, hennep en houtafval. Volledig recyclebaar en makkelijk op te bergen. Ook de Embassy of Circulair Biobase Building kan je vinden op het Ketelhuisplein. 

Klokgebouw (ticket)
Als vanouds is het in het klokgebouw druk en is er veel te zien. Drie hallen vol met gave meer ‘affe’ design zaken al viel het ons op dat dit jaar er ook wat meer onderzocht en bevraagd werd. In de eerste hal draait alles om ‘a thriving planet and a living environment’. We zagen bijvoorbeeld een visualisatie van websiteverkeer, een snoep in confetti-omzetter en ‘praatpeuken’. Onze favoriet was hal 2 want daar is de class of ’23 te zien van allerlei gerenommeerde kunstacademies uit binnen- en buitenland. Prachtig gecureerd ook. Wij vonden bijvoorbeeld daar het IKEA-meublement van karton voor studenten leuk, maar je moet er vooral even zelf doorheen lopen en vragen aan de studenten die erbij staan.
Hal 3 draait om ‘service and innovative design’. Je vindt er bijvoorbeeld een app waarmee gebruikers teksten uit brieven (maar ook bijvoorbeeld uit het DDW programmaboekje ;)) simpeler kunnen maken zodat je de kern er snel uit haalt. Ook was er een soort evenwichtsspel waarbij Babs los ging, zie foto. En onze favoriet, ietwat macaber, een noodpistool-achter-ruitje voor als er een terrorist langskomt.

New order of Fashion (ticket of 2,50 los)
Voor de modeliefhebbers een must: de tentoonstelling van NooF (New order of Fashion). Dit jaar in het thema ‘Regeneration: fashion from the ground up’. Meer ingetogen dan andere jaren maar juist door de eenvoud ook weer gaaf om te zien. Dat is waar NooF voor gaat: gedurfde manieren vinden om ecosystemen aan te vullen en te herstellen. We vonden het jammer dat het niet meer zo fris en jong voelt, maar desondanks een aanrader voor de modeliefhebber!

Microlab Hall (ticket)
Let op: ingang Microlab Hall zit niet aan de Kastanjelaan maar aan de achterkant. Hier kun je stemmen op wie de Dutch Design Awards moeten winnen en staan al deze projecten per thema opgesteld. Designliefhebbers herkennen projecten omdat deze vaak al te zien zijn geweest op de vorige designweek. Verder vonden wij dit een verrassend leuke tentoonstelling, naast wat de Dutch Design Awards te bieden hebben. We zagen een zeer aaibare (tip: je mag het voelen) paddenstoelengrafkist. Alsof je begraven wordt in een zakje Pokon. Je komt binnen in een zee van fijne lampjes en hier laat de auteur van het boek ‘I know i’m delicious’ zien hoe muggen en mens samen kunnen bestaan.

Manifestations (geen ticket, eventueel vrijwillige bijdrage)
Op de achtste etage van het Veemgebouw presenteren studenten en afgestudeerden maar ook gevestigde mensen van diverse creatieve opleidingen zich. Thema dit jaar is Art, Tech and Fun, wat zich vertaalt in veel projecten op basis van techniek. Een paar leuke projecten maar het merendeel is vrij conceptueel dit jaar. Wij vonden het project waarbij Tinder-foto’s van mannen een inkijkje geven in het mannelijk ‘brein’ en dat thema werd doorgetrokken bij de Dickpic photobooth. Ook zagen we een jurkje ontworpen door Roxy van Kemenade, wat door aanraking en geluid verandert van kleur. En dat is nog maar een handgreep uit het zorgvuldig door Viola van Alphen gecureerde landschap boven in het Veemgebouw op Strijp-S.

AREA CENTRE

Graduation show (ticket)
De Graduation show van de Design Academy Eindhoven zit dit jaar middenin de Heuvel Galerie. Wij vonden het leuk om de clash te zien tussen shoppers en design-lovers 😉
De ingang is aan het Catherinaplein. Er kan een rij staan om binnen te komen maar het is een verademing ten opzichte van vorig jaar hoeveel licht en ruimte er is. Uiteraard is dit het kloppend hart van de Dutch Design Week en is het er altijd druk en is het elk jaar weer mooi om te zien hoe jonge mensen nadenken over het beter maken van de wereld of althans op een frisse manier kijken naar de toekomst. Als je alles wilt zien moet je echt minimaal twee uur uittrekken. Als je de meeste projecten zou willen begrijpen moet je sowieso de begeleidende kaartjes lezen en is het nog beter om aan de student te vragen wat het voorstelt. Wij zagen een student die Scootmobiel-dans heeft opgezet wat echt een fantastisch verhaal is (social design) en gratis te bezoeken (want Workshop area begane grond).

Kazerne (ticket of 5 euro los)
Als je van design in de puurste vorm houdt en/of heerlijk Italiaans wilt eten of dineren sla dan de kazerne niet over. Twee sowieso prachtige tentoonstellingen. Eentje gecureerd door niemand minder dan Lidewij Edelkoort en Lily Tedde: ‘Everyday paradise’ waarbij een tegenhanger wordt gegeven aan alle ellende in de wereld. In de andere zaal gewoon genieten van mooi design. Vaak niet praktisch maar de mistvanger die mist omzet in water was dat wél.

Van Abbe (ticket)
Een altijd fijn museum met dit jaar een tentoonstelling waarbij de functie van een voorwerp bevraagd wordt. In ‘The space between us’ bepaalt de context de betekenis van een voorwerp. Ook een aanrader met kinderen, er is veel zelf te maken en te doen!

AREA CANAL

Kiki en Joost
Kiki en Joost zitten alweer een tijdje op het Campinaterrein en als je een keer wilt zien wat ze daar doen en wat ze zoal maken dan is een eindje omfietsen echt de moeite waard!

Koelhuis (Geheimtipp)
Een echte aanrader is het Koelhuis. Niet zozeer vanwege het design, maar vooral vanwege de beleving: in de kelders van het gebouw staat het blank. Met regenlaarzen in maat 40 of 45 (Babs heeft 36,5, het was een uitdaging) waad en waan je je in een andere wereld in het kunstwerk ‘Lichtspiel’. Op de begane grond is het zeker ook de moeite waard met als thema ‘Bubble Trouble’. Er is o.a. een groen opblaasding te zien in de oude koelruimte die sowieso prachtig is om te zien en aan de buitenkant van het gebouw hangen enorme “zeepbellen”.

NRE-terrein
Nu het NRE-terrein ‘af’ is is het echt de moeite waard hier even langs te gaan. Horeca gecombineerd met kleine en fijne ateliers, waarbij onze favoriet Aptum de kroon spant. Het zijn echte lichtkunstenaars en ze hebben nu een samenwerking met verschillende andere designers.

AREA STATION

Design Perron (geen ticket)
Op het design perron diverse designers over een grote lange ruimte verspreid. Gelukkig kun je daar aan de Fuutlaan een fiets huren.

Dutch Invertuals (ticket of 5 euro los)
Het is Wendy Plomp weer gelukt. Ze maakt een zeer gedurfde keuze voor slechts één object in de ruimte: Flow. Betoverend met het langzaam naar beneden druppelende water in combinatie met de muziek. Het eindigt met een druppel op een gloeiende plaat. Dit is voor de pure design liefhebber en zo mooi, intiem en integer gecureerd. Let op: alleen voor de ‘die hard’ liefhebber!

AREA Sectie-C

Sectie-C (ticket)
Sectie-C is natuurlijk Sectie-C. En in al die jaren Dutch Design Week blijft dit een prima spot om te vertoeven. Je loopt hier letterlijk door de ateliers (45 studio’s zijn open) en in elk hoekje of gaatje is wel iets klein, vernuftigs of leuks te zien. Er is veel horeca, van friet met pretentie tot een lekkere wijn. Kortom: als je relaxed door ateliers van echte makers heen wilt lopen en lekker even wilt bijkomen dan moet je hier zijn. Loop vooral ook helemaal door naar achteren naar Punt-C. Een tentoonstelling die echt de moeite waard is van mbo-scholen en de universiteit van Praag. Praktische oplossingen van echte makers, en vooral hele fijne en enthousiaste studenten erbij. En een origineel Houben worstenbroodje onder het overdekte terras is ook fijn.

AREA WEST

Evoluon (ticket)
Na vorig jaar voor de eerste keer meegedaan te hebben is Evoluon er ook dit jaar weer bij. Met een nieuwe tentoonstelling Space farming nemen ze een kijkje in het eten van de toekomst. Mocht je in de buurt zijn, leuk om langs te gaan.